Siirry sisältöön

Gold&Green x Jussi-gaala 2024

Gold&Green on vuoden 2024 Jussi-gaalan yhteistyökumppani.  Suomalainen elokuvapalkinto Jussi perustettiin vuonna 1944, ja vuonna 2024 gaalan illallismenu on ensi kertaa täysin kasvipohjainen. Menussa maistuu muun muassa Gold&Green® Nyhtökaura®. Menu on myös sinun ulottuvillasi, sillä löydät täältä herkulliset reseptit alkuruokaan ja pääruokaan.

Gold&Green & Jussi-gaala

”On hienoa, että Jussi-gaala on valinnut kasvipohjaisen menun ja meidät siihen kumppaniksi. Herkullinen ruokailu on kaikenlaisten juhlien kohokohta, ja kasvipohjaiset tuotteet sopivat mitä parhaiten fine dining -lautaselle ”, liiketoiminnan kehityspäällikkö Sanna Antola Valiolta sanoo.

”Sen lisäksi, että Jussi-palkinnolla on 80. juhlavuosi, haluamme elää tässä ajassa ja saada kestävän kehityksen arvomme näkyviin – kuten ne ovat kasvavasti esillä myös elokuvatuotannoissa. Gold&Greenin kanssa jaoimme heti innostuksen kasvipohjaisen gaalaillallisen suunnittelusta ja suuremman yleisön osallistamisesta”, sanoo Jussi-palkinnot jakavan Filmiaura ry:n varapuheenjohtaja Emma Ilves.

Jussi-gaalan menu

Alkuruoka: Sienirilletteä, maa-artisokkaa ja punajuurta

Pääruoka: Gold&Green® Nyhtökaura® -terriiniä, belugalinssi-myskikurpitsaragout, palsternakkakroketti sekä rakuunalla maustettua tomaattikastiketta

Jälkiruoka: Jussi-gaalan 80-vuotisjuhlaleivos, kotikatsomoissa passion-valkosuklaajuustokakku

Yöruoka: Gold&Green® Delikaura® hodari

Jussi-gaalan reseptit

alkuruoka

Sienirillette

150 g osterivinokasta
½ sipulia kuutioituna
50 g Valio Oddlygood® Dream Fraichea
50 g vegaanista majoneesia
suolaa, pippuria, lehtipersiljaa

Suikaloi sienet ja paista sipulikuutioiden kanssa öljyssä. Anna jäähtyä. Lisää muut ainesosat, sekoita ja mausta.

Maa-artisokkapyre

200 g kuorittua maa-artisokkaa
100 g kuorellista ja hyvin pestyä maa-artisokkaa
75 g Valio Oddlygood® Dream Fraichea
suolaa

Keitä kuorittu maa-artisokka kypsäksi ja soseuta. Paahda uunissa hyvin pestyt kuorelliset maa-artisokat lohkoina kypsiksi ja soseuta. Sekoita maa-artisokkasoseet. Lisää seokseen Valio Oddlygood Dream Fraiche. Mausta, siivilöi.

Maa-artisokkasipsit

Höylää mandoliinilla raa’asta maa-artisokasta ohuita lastuja. Kypsennä 140 asteessa öljyssä rapeiksi ja mausta suolalla.

Pääruoka

Gold&Green® Nyhtökaura®terriini

480 g maustamaton Gold&Green® Nyhtökauraa®
1 kpl sipulikuutioita
2 dl vegaanista kermaa
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria
½ tl jauhettua fenkolia
½ tl korianterin siemeniä

Paista Gold&Green Nyhtökaura ja sipulikuutiot öljyssä pannulla. Lisää kerma ja anna kiehua hetken niin, että neste hieman imeytyy
Nyhtökauraan.

Aja sauvasekoittimella sileäksi, mausta. Painele hieman jäähtynyt massa pyöreisiin muotteihin.
Anna tekeytyä muuta tunti kylmässä, jotta massa kovettuu. Poista muotista.

Paista kaunis väri pannulla rypsiöljyssä.

Pääruoan lisukkeet

Palsternakkakroketit

500 g kuorittua palsternakkaa
25 g maizenaa
10 g suolaa
2 dl pankojauhoja
5 dl rypsiöljyä

Paahda kuoritut palsternakkapalat kypsäksi uunissa 160 asteessa noin 30 min. Murskaa kevyesti esim. haarukalla. Mausta suolalla ja lisää Maizena. Muotoile palloiksi, joiden halkaisija on noin 3 cm. Pyörittele pallot pankojauhoissa.

Kaada öljy kattilaan, lämmitä öljy 190-asteiseksi. Friteeraa palsternakkakroketteja öljyssä noi 2 min, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Linssi-kurpitsahöystö

200 g belugalinssejä
200 g myskikurpitsaa
suolaa, mustapippuria

Huuhtele linssit ja keitä ohjeen mukaan. Kuutioi kurpitsa, keitä kypsäksi ja soseuta. Yhdistä kypsät linssit sekä kurpitsasose. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Tomaatti-rakuunakastike

1,5 l tomaattimehua
3 dl vegaanista kermaa
6 oksaa tuoretta rakuunaa (ranskalainen) tai 2 tl kuivattua rakuunaa
1 kpl salottisipulia, kuutioitu
suolaa, pippuria, oliiviöljyä, ripaus sokeria

Paista sipulikuutiot ja rakuunavarret öljyssä. Jos käytät kuivattua rakuunaa, lisää se nesteiden kanssa samaan aikaan. Lisää nesteet. Anna kastikkeen kiehua välillä sekoittaen, jotta nestettä haihtuu. Kastike on valmista, kun se on paksuuntunut ja jäljellä on noin 1/4 alkuperäisestä määrästä. Siivilöi, mausta.
Vaahdota lopuksi halutessasi sauvasekoittimella.

Jälkiruoka

Suosittelemme jälkiruoaksi tätä raikasta vegaanista passion-valkosuklaa-juustokakkua, jonka voit koota myös annosmaljoihin. Löydät reseptin valio.fi -verkkosivuilta.

Yöruoka

Kun uusi nälkä pikkutunneilla koittaa, Gold&Green® Delikaura® -hodarit ovat näppärä ratkaisu. Paloittele porkkanat jo etukäteen, niin yöruoka on uunia vaille valmis!

Search